Günlük hayatta karşılaşılan ufak unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Alzheimer Hastalığı Belirtileri ve Tanı Süreci

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının belirtilerine ve tanı sürecine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada büyük rol oynadığını vurguladı.

UNUTKANLIKLA BAŞLIYOR, YAŞAMI ETKİLİYOR

Alzheimer hastalığının genellikle yaşla birlikte ortaya çıktığını belirten Arı, bu rahatsızlığın bireyin zihinsel işlevlerini kademeli olarak bozduğunu söyledi. En sık görülen belirtinin unutkanlık olduğunu ifade eden Arı, “Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir” dedi.

GÜNLÜK İŞLEVLERİ SEKTEYE UĞRATIYOR

Arı, hastalığın yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, isim bulmada zorluk yaşanması, anahtar gibi eşyaların unutulması, aynı soruların sıkça tekrarlanması ve eşya kayıplarının hastalığın erken dönem belirtileri arasında yer aldığını belirtti. Bu belirtilerin zamanla kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

TANIDA BASİT AMA ETKİLİ YÖNTEM

Hastalığın tanı sürecinde erken adım atmanın önemine dikkat çeken Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit etmek için 11 sorudan oluşan, 30 puan üzerinden değerlendirilen kısa bir test uygulanır. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer ve öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez. Bu nedenle şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak önemlidir” diye konuştu.

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması sonucu gelişen nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans (bunama) türü olan bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı faktörlerinin etkili olduğu düşünülüyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hastalığın görülme sıklığının da artacağı öngörülüyor.

Related Posts

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!