Doktorlar uyarıyor: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Parkinson Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünya Parkinson Günü’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlışları açıkladı. Hastalığın sadece ellerde titreme ile değil, harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtilerle de başlayabileceğine dikkat çeken Borucu, hastalığın yaşlılıkla özdeşleştirilmesinin yanıltıcı olduğunu vurguladı. Genç yaşlarda da görülebilen bir hastalık olan Parkinson’ın erken evrede belirtilerinin göz ardı edilmesinin tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini belirtti.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinin başarısının tanının konulduğu evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, “Hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde yapılan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ve kişinin yaşam kalitesinin korunabileceğini” söyledi. Borucu ayrıca, hastalığın yalnızca fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını ve zamanla Parkinson hastalarının sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini belirtti. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemli olduğunu vurguladı ve yakınlarının desteğinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!