Çin’den şaşırtan faiz kararı

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını ve Faiz Oranlarını İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken, aynı zamanda kısa vadeli borç faizlerinde de indirime gitti.

PBoC’dan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan düşürülecek. Bu kararın piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) likidite enjekte etmesi bekleniyor.

Çin’deki her finans kuruluşu için ayrı zorunlu karşılık oranı uygulanırken, yapılan bu indirimin zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasını yüzde 6,2’ye çekeceği tahmin ediliyor. Bu, 2025 yılında zorunlu karşılık oranlarında yapılan ilk indirim olma özelliği taşıyor. Daha önce PBoC, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimleri yapmıştı.

Gece, Hafta ve Ay Sonu Faiz Oranlarında İndirim

Bunun yanı sıra PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirime gitti.

8 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak olan indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, gecelik faiz oranı yüzde 2,25’e, haftalık faiz oranı yüzde 2,4’e ve aylık faiz oranı ise yüzde 2,75’e düşürülecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit kaldı.

Ters repo işlemleri, Merkez Bankası’nın ileri tarihlerde menkul varlıkları geri almak üzere satın alarak piyasaya likidite enjekte ettiği işlemlerdir. SLF ise Çin bankalarının merkez bankasından kısa vadeli kredi almasını sağlar.

Bu indirim kararlarının, “orta derecede gevşek para politikası” uygulamayı ve reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığı belirtildi.

ABD ile Müzakereler Sonrası Alınan Karar

Para politikası tedbirleri, Çin ve ABD’nin karşılıklı tarife artışları ile tırmanan ticaret geriliminin çözümü için müzakerelere başlayacaklarını açıklamasının ardından geldi.

ABD yönetimi, Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini duyurduktan sonra Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, ticaret ortaklarına karşı yerel esaslara dayalı tarifeler uygulama kararı almıştı. Çin’in bu hamleye karşılık vermesiyle iki ülke arasında bir tarife savaşı yaşanmış, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e kadar artırmıştı.

Related Posts

Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Kısa vadeli dış borç (KVDB) stoku, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalarak 168,4 milyar dolar oldu.

Türkiye menşeili Antep fıstığı kreması, ABD’de salmonella salgınına yol açtı

Türkiye menşeili Antep fıstığı kreması, ABD’de salmonella salgınına yol açtı

Şimşek’ten cari açıktaki artışa “öngörülebilir” değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirirken, “Küresel mal ticaretine ilişkin belirsizliklerin yoğunlaştığı bu dönemde hizmet ihracatındaki güçlü performansımız cari dengeyi destekliyor …

Tüketim oranına göre suya kademeli tarife dönemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla yeni bir fiyatlandırma modeline geçileceğini duyurdu. Buna göre, düşük su tüketimi yapan konut abonelerine yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Öte yandan, 30 metreküp ve …

Özgür Karabat’tan Mehmet Şimşek’e sert çıkış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Türkiye’nin ekonomisi Mehmet Şimşek’in dediği kadar iyiyse, neden en ufak iç ve dış şokta sarsılıyor? Program çalışıyorsa neden vatandaşa radar tuzakları kurup milyarlarca liralık kaynak yaratıyorsunuz …

Emtia piyasalarında jeopolitik riskler öne çıktı

Emtia piyasalarında jeopolitik riskler öne çıktı